Strefa Ognia to autorski projekt magazynu Świat Kominków organizowany na wielu imprezach targowych w Polsce. Głównym celem tego projektu jest promocja branży kominkowej i różnych form ognia w domu i w ogrodzie, jak również ogrzewania domów biomasą. Dzięki partnerom projektu możemy w Strefie Ognia zaprezentować odwiedzającym targi wiele różnorodnych rozwiązań zarówno do domu, jak i do ogrodu.

Strefa Ognia to więcej niż kominki i piece, ponieważ można zobaczyć firmy oferujące asortyment stosowany przy wykańczaniu urządzeń grzewczych, kaflarnie z ofertą kafli, dzięki którym kominki i piece mają swój wyjątkowy i niepowtarzalny charakter. Prezentowane są też kotły na pellet i drewno, kuchnie kaflowe, różnego rodzaju grille oraz piece chlebowe. Nie brakuje materiałów zduńskich, kominów systemowych i kominkowego osprzętu. Ogień wiążę się nie tylko z domem, ale i z ogrodem, w którym można spędzić czas przy cieple ognia oraz w towarzystwie urządzeń dających nam chwile relaksu. Dlatego w Strefie Ognia można zobaczyć również takie urządzenia, jak paleniska ogrodowe, ogrzewcze czy balie.

Strefa Ognia integruje branżę grzewczą i ich przedstawicieli, prezentuje klientom indywidualnym różnorodne rozwiązania i sposoby na posiadanie ognia. Podczas wydarzeń, na których prezentujemy projekt Strefa Ognia, pojawiają się przedstawiciele Cechu Zdunów, którzy budując w targowej hali piece czy kuchnie w praktyce udowadniają, że branża zduńska nie jest mała, a zawód zduna nie jest wcale wymierającym zawodem, lecz nadal potrzebnym fachem. W trakcie wydarzenia oprócz podziwiania budowy urządzeń grzewczy można także uczestniczyć w konferencjach tematycznych związanych z branżą. Strefa Ognia udowadnia, że współczesne kominki dostosowane są zarówno do wymogów ekologicznych, jak i wymagań estetycznych i dominujących trendów we wnętrzarstwie.

Targi KOMINKI, które odbywały się od 30 stycznia do 2 lutego, tradycyjnie były częścią targów BUDMA. Wydarzenie to od ponad 30 lat jest największym i najważniejszym spotkaniem branży budowlanej w Polsce i Europie Centralnej. Tematem tegorocznych targów BUDMA była „Zielona Przyszłość Budownictwa”, promującym wprowadzanie proekologicznych zmian i innowacyjnych rozwiązań w branży budowlanej.

Strefa Ognia na targach KOMINKI była okazją, aby zgłębić tajniki najnowszych trendów w dziedzinie kominków. W tematykę zielonej przyszłości doskonale wpisuje się Zielona Strefa, czyli wydzielona część Strefy Ognia, na której prezentowane były nowoczesne systemy grzewcze wykorzystujące urządzenia kominkowe: hybrydowy zestaw grzewczy – pompa ciepła plus piecyk na pellet (Wentor); hybrydowy zestaw grzewczy – pompa ciepła plus kominek na drewno z płaszczem wodnym (Defro); akumulacyjny piec kaflowy jako magazyn energii elektrycznej dzięki połączeniu z panelami fotowoltaicznymi.

W Poznaniu Strefa Ognia miała powierzchnię 630 m², a prezentowane na niej były wkłady kominkowe na drewno, piecyki wolno stojące na drewno lub pellet, kominki gazowe, piece kaflowe, kotły na pellet, a także urządzenia ogrodowe – ogrzewacze ogrodowe, piece do pizzy, grille, a nawet sauny. Obecni byli też producenci brykietu i pelletu oraz materiałów akumulacyjnych wykorzystywanych do budowy pieców i tak zwanych ciepłych kominków. Wśród wystawców Strefy Ognia znaleźli się: Eco-Pal, Żar-Wik, My-Spa, Beoutside, Piece Polska, Spartherm, Wentor, Vulkan by Kominflex, Hajduk, Poujoulat, Koperfam, Pekabet, Tatarek, Parkanex, Glen Dimplex Polska, Kominox, Infire, Luxury Hottubs, Napoleon, Eco-Palnik, Defro Home, Charnwood, Cebud s.c., Schiedel, Węgier Glass, Jeremias, Styrobud Górno, HF Inverter, KuBu Welness, PPH Kostrzewa. Obecne były także organizacje branżowe: Cech Zdunów Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie „Kominki i Piece”, Małopolski Cech Zdunów i Zawodów Pokrewnych oraz przedstawiciele akcji Drewno Pozytywna Energia. Na wydarzeniu swoje produkty zaprezentowało 650 producentów i dystrybutorów z 25 krajów.

Targi Warsaw Home Build to branżowe specjalistyczne wydarzenie, które odbyło się w dniach 14-16 lutego w największym Centrum Targowo-Kongresowym w Europie Środkowej – Ptak Warsaw Expo. Targi te skupiają wszystkie gałęzie branży wykończeniowej i budowlanej, tworząc dogodne warunki do profesjonalnych kontaktów biznesowych.

Podczas tego wydarzenia projekt magazynu Świat Kominków i Partnerów – Strefa Ognia, prezentował się na powierzchni około 200 m². Zobaczyć na niej można było przedstawicieli firmy Dorako z produktami Focus, Kominki Bielawski z produktami Romotop, Kominkarnie z produktami firm Hajduk, Tulikivi, Schiedel. Obecne były również: Kaflarnia Kafel-Kar, Parkanex z produktami Artiss, Kominki Toma z produktami Glen Dimplex, Żar-Wik z produktami Westbo, Ceramika Kornak, Hanoo z produktami Planika, Komin-Flex z produktami Vulkano, Poujoulat, Eco-Pal, Kominox z produktami Voltaport. Wydarzenie odwiedziło 17 502 osób z 7 krajów Europy.

W dniach 27-29 lutego w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie odbyły się targi Techniki Grzewczej, Wentylacji i Klimatyzacji (HVAC). Oprócz projektu Strefa Ognia, pojawił się nowy projekt – Strefa Urządzeń OZE, zorganizowany dzięki współpracy magazynu Świat Kominków z Izbą Gospodarczą Urządzeń OZE oraz Partnerów.

Na łącznej powierzchni 300 m² prezentowane były w pierwszej części rozwiązania kominkowe, a w części grzewczej kotły na biomasę i pompy ciepła polskich producentów. W Strefie Ognia obecne były firmy: Jeremias, Poujoulat, Defro Home, Kominki Bielawski, Pekabet. Z kolei w Strefie Urządzeń OZEswoje produkty zaprezentowały firmy: Tech Sterowniki, Drewmet, Polenergia, Mączka Group, Metal-Fach, Kostrzewa, HKS Lazar, Zamech, MCE Kotły, Kamen, HF Inwerter, Bufory Noel. Wydarzenie to zainteresowało 18 791 odwiedzających z 35 krajów.

Warto podkreślić, że pomysł Stref Ognia został doceniony i zarówno na targach HVAC jak i na targach EuroGastro w Nadarzynie otrzymał medal targowy za pomysł i realizację Stref Ognia na targach organizowanych przez Ptak Warsaw Expo. Jak podkreśla wydawca magazynu „Świat Kominków” Dariusz Marciniak: To wspólny sukces Świata Kominków i wszystkich Partnerów uczestniczących w tych działaniach. Dziękujemy i się nie zatrzymujemy.” 

Strefa Ognia na EuroGastro prezentowała różnego rodzaju urządzenia kominkowe i ogrodowe, które z powodzeniem można wykorzystać w gastronomii czy hotelarstwie – targom EuroGastro towarzyszyły bowiem targi WorldHotel. Na powierzchni 170 m2 Strefy Ognia można było zobaczyć produkty firm:

  • Viato Sp. z o.o.,
  • Kominki Bielawski / Romotop,
  • Komin-Flex/Vulkan, Luxury Hottubs,
  • HEAT STORE / Jøtul,
  • Infire, Jeremias,
  • Glen Dimplex Polska

W 27 edycji EuroGastro & WorldHotel wzięło udział ponad 400 wystawców, a z ich ofertą podczas targów zapoznało się ponad 18 917 osób. O wysokiej jakości EuroGastro & WorldHotel świadczy to, że już podczas targów blisko 356 wystawców potwierdziło swój udział w kolejnej edycji, która odbędzie się w dniach 11-13 marca 2025 roku.


Aleksandra Jurkowska, Wiceprezes Zarządu Izby Gospodarczej OZE:

Strefa Ognia projekt zorganizowany przez Świat Kominków i Partnerów, w tym Izbę Gospodarczą Urządzeń OZE, którą bezpośrednio reprezentuję – była wspaniałym miejscem dla odwiedzających, ale przede wszystkim dla samych wystawców. Nie było wystawcy, który nie byłby zachwycony realizacją i działaniem Strefy Ognia.

Mogę powiedzieć, że członkowie Izby Gospodarczej Urządzeń OZE, a także inni partnerzy redakcji Świata Kominków czekają już z niecierpliwością na kolejne Strefy Ognia. Każdy z nas mógł w jednym miejscu obejrzeć najnowsze rozwiązania w branży grzewczej, były to zarówno kominki, miejscowe ogrzewacze pomieszczeń, kotły pelletowe, kotły zgazowujące drewno, modne w ostatnim czasie pompy ciepła, jak i kominy, palniki pelletowe czy sterowniki do tych urządzeń. Mogliśmy uczestniczyć w poznaniu najnowszych trendów, które rodzą się w naszym kraju. Większość z obecnych firm to Polscy producenci, których innowacyjność wybija nas na tle międzynarodowym. Strefa Ognia cieszyła się ogromnym zainteresowaniem odwiedzających, były to 3 bardzo intensywne dni, które niejednemu współwystacy już przyniosły pewne sukcesy zawodowe, a z tego co wiem, to dopiero początek. Jako wiceprezes Izby Gospodarczej i jeden z współwystawców jestem niezmiernie dumna, że takie inicjatywy pogłębiają relacje w branży, uczą oraz dają możliwość spotkań i wspólnego spędzania czasu.


Grzegorz Bańcer, Kierownik ds. Rozwoju Rynku Detalicznego:

Strefa Ognia na targach Warsaw Build była nie tylko miejscem prezentacji dla naszych stalowych systemów kominowych, ale także centralnym punktem spotkań dla całej branży. Mogliśmy tam zaobserwować ogromne zainteresowanie naszymi produktami oraz zapoznać się z najnowszymi trendami i technologiami prezentowanymi przez inne firmy. Odwiedzający byli zainteresowani nie tylko naszymi produktami Poujoulat, ale także zadawali wiele pytań dotyczących instalacji, bezpieczeństwa oraz efektywności naszych systemów kominowych. To dowód na rosnące zrozumienie i świadomość klientów na temat znaczenia prawidłowego doboru i montażu komina w budynkach. Strefa Ognia była również doskonałą okazją do nawiązania nowych kontaktów biznesowych i wymiany doświadczeń z innymi specjalistami z branży. To miejsce, gdzie spotykają się ludzie z pasją do kominków i systemów grzewczych, co tworzy niepowtarzalną atmosferę sprzyjającą budowaniu relacji biznesowych. Podsumowując, udział w Strefie Ognia podczas targów Warsaw Build był dla nas nie tylko okazją do prezentacji naszych produktów, ale także inspirującym doświadczeniem, które potwierdziło pozycję Poujoulat jako jednego z liderów branży. Dziękujemy redakcji Świata Kominków za organizację tego wydarzenia i już z niecierpliwością czekamy na kolejne edycje.


Marta Lizoń, przedstawiciel firmy Glen Dimplex Polska:

W tym roku przedstawiciele firmy Glen Dimplex Polska Sp. z o.o., producenta kominków elektrycznych Dimpelx i Faber, po raz pierwszy mieli okazję wziąć udział w Międzynarodowych Targach Rozwiązań dla Branży HoReC EuroGastro, które odbyły się w Ptak Warsaw Expo. Strefa Ognia – przestrzeń wystawowa zrzeszająca parterów magazynu Świat Kominków, oferowała doskonałe warunki do zaprezentowania szerszej publiczności flagowych produktów każdej z marek.

Uczestnictwo we wspomnianym wydarzeniu dało wiele możliwości do nawiązania relacji biznesowych z przedstawicielami sektora biznesu, który stanowi stosunkowo nowy segment rynku zbytu dla producentów kominków. Dzięki Strefie Ognia restauratorzy oraz hotelarze mieli sposobność bliższego zapoznania się z bogatą ofertą produktów, która otworzyła nowe perspektywy rozwoju dzięki uatrakcyjnieniu wnętrz ich obiektów.

Targi EuroGastro cieszyły się dużym zainteresowaniem zarówno wśród odwiedzających, jak i wystawców. Czas spędzony na rozmowach z przedstawicielami sektora HoReC szybko zaowocował licznymi zapytaniami ofertowymi oraz zacieśnieniem współpracy nowymi klientami.